Blog

Mrtvo dizanje

Mrtvo dizanje je jedna od najboljih složenih vežbi koja pogadja zadnju ložu, kvadriceps, mišiće zadnjice, trapez, ledja pa čak i podlaktice. Radi se o vežbi koja je važna ukoliko želite izgraditi snagu i nabaciti mišićnu masu. Medjutim mora se izvoditi pažljivo i u kontrolisanom pokretu jer ukoliko se izvodi pogrešno može doći do opasnih povreda kao što je diskus hernija. Samim tim što je vežba kompleksnija, više morate da vodite računa o njenom izvodjenju. Iako na izgled kada drugi rade izgleda veoma prosto, postoji dosta detalja na koje morate obratiti pažnju kako se ne bi povredili.

Mrtvo dizanje i prednosti

Mrtvo dizanje uključuje veliki opseg mišića u rad. Drasično povećava snagu. Prava vežba za ceo zadnji deo. Lanac mišića koji kreće od listova, preko zadnje lože, do gluteusa i donjih ledja, kompletan se ojačava redovnim izvodjenjem mrtvog dizanja. Ne samo da ovaj zadnji deo dobija novu mogućnost razvoja, već i njegovo aktiviranje sprečava niz dosta neugodnih povreda. I samo držanje tela može biti znatno poboljšano jačanjem mišića ledja, za koje je mrtvo dizanje pravi specijalista. Mrtvo dizanje je veoma funkcionalna vežba. Naime, pokret mrtvog dizanja jedan je od najčešćih koje izvodimo tokom svakodnevnih aktivnosti.

mrtvo dizanje

Mrtvo dizanje iz minusa

Mrtvo dizanje iz minusa može značajno da Vam pomogne da poboljšate snagu na svom mrtvom dizanju sa regularne visine. Zbog većeg obima pokreta više su uključeni mišići donjeg dela ledja i mišići nogu. Sam dužina pokreta koja je veća nego kod mrtvog dizanja sa normalne visine stvara više vremena pod tenzijom pa potencijalno na taj način jača i Vaš hvat jer duže vremena držite šipku u rukama.

Najviše koristi od ove varijacije mrtvog dizanja imaćete u donjem delu pokreta, što znači da ćete biti brži i jači u startnoj poziciji pri odvajanju šipke od poda. Duže vreme pod tenzijom teraće Vas da duže vremena održavate Vaša ledja u ispravnom položaju tako da kada budete radili sa regularne visine biće Vam lakše da oržite pravilan stav tokom celog pokreta.

Za još korisnih i zanimljivih saveta, posetite našu stranicu ovde.