Blog

Trening snage

Trening snage i vežbe su namenjene za ostvarivanje veće fizičke snage. Postoje dve vrste snage: relativna I apsolutna. Relativna snaga je snaga koju imaju osobe koje se bave sportom koji ne zahteva da imate velike mišiće. Apsolutna snaga je snaga koju imaju recimo dizači tegova, a kod njih su mišići razvijeni I veliki.

Trening snage veliki broj ljudi povezuje sa klasičnim bodibildingom I velikim brojem različitih vežbi za jačanje odredjene mišićne grupe. Iako bodibilding trening isto razvija telo, naročito kod početnika, primarni cilj ovog treninga je ipak estetika, a ne funkcionalnost.

Da li je trening snage zaista toliko važan?

Jeste! Snaga poboljšava sve ostale fizičke sposobnosti I ona je osnov za sve ljudske I atletske pokrete. Bez obzira na to koji su Vaši ciljevi, trening snage je koren svih treninga I od njega bi trebalo prvo da počnete. Ne zato što je trening snage jedino što bi trebalo da upražnjavate, već zato što trening snage može da poboljša sve ostale performance do kojih Vam je stalo, uključujući Vaše zdravlje I izgled.

Kako raditi trening snage?

Vežbe sa nedovršenim otporom su bitne za trening snage. Nedovršen otpor se pravi korišćenjem različitih rekvizita od kojih su najpopularniji slobodni tegovi I različite sprave. Savet je da se favorizuju vežbe sa tegovima, jer su puno bolje od vežbi na spravama, iz prostog razloga što se mišići bolje aktiviraju pri korišćenju ovih rekvizita.

Najbolje vežbe za trening snage su one koje zahtevaju kompleksne pokrete I angažovanje velikog broja mišićnih grupa. Tri osnovne vežbe koje čine olimpijsko dizanje tegova, a isto tako predstavljaju discipline u powerliftingu su čučnjevi, mrtvo dizanje I bench potisak. Za sve tri vežbe je jako bitno da prvo naučite pravilnu formu, a zatim da produžite na dodavanje tegova. Te tri vežbe ne bi trebalo da radite na istom treningu, zato što su naporne za telo I veome kompleksne.

Za još zanimljivih saveta, posetite našu stranicu ovde.