ORAŠASTI PLODOVI – TOP 5
Između svih orašastih plodova ćemo vam predstaviti TOP 5:
1. BADEMI
Bademi su orašasti plodovi koji rastu na drvetu te sadrže brojne korisne hranjive materije.
Šaka badema sadrži približno:
– 161 kcal
– 14 g masti
– 6 g proteina
– 6g ugljenih hidrata
– 3.5 g vlakana
– 37% PDU(preporučeni dnevni unos) vitamina E
– 19% PDU magnezijuma
Bademi mogu sniziti novo LDL holesterola, a u kombinaciji s dijetom pomažu kod gubljenja masti i snižavanja krvnog pritiska. Kod šećernih bolesnika može šaka badema, uz obrok, sniziti nivo šećera u krvi za čak 30%. Uz to pozitivno deluju na nastanak korisnih bakterija u crevima.
2. ORASI
Orasi su odličan izvor omega 3.
Šaka oraha sadrži približno:
– 182 kcal
– 18 g masti
– 4 g proteina
– 4 g ugljenih hidrata
– 2 g vlakana
– 1% PDU vitamina E
– 11% PDU magnezijuma
Orasi smanjuju rizik za nastanak kardiovaskularnih bolesti, što se pripisuje visokoj količini omega 3. Brojna istraživanja pokazuju da konzumiranje oraha snižava nivo LDL holesterola te povećava nivo HDL holesterola. Smanjuju i upale u telu koje su povezane s mnogim hroničnim oboljenjima. Isto tako se veruje da pozitivno deluju na rad mozga.
3. ORASI MAKADAMIJE
Orašasti plodovi makadamije su odličan izvor mononezasićenih masnih kiselina.
Šaka oraha makadamije sadrži približno:
– 200 kcal
-21 g masti
– 2 g proteina
– 4 g ugljenih hidrata
– 2.5 g vlakana
– 1% PDU vitamina E
– 9% PDU magnezija
Mnoge prednosti oraha makadamije su povezane s lečenjem srca i krvnog sistema, što je najverojatnije posledica visokog udela mononezasićenih masnih kiselina. Brojne studije su pokazale da konzumiranje orašastih plodova makadamije može sniziti nivo LDL holesterola kod ljudi koji imaju probleme s njim. Orasi makadamije isto tako smanjuju upalne procese u telu koji su uzrok brojnih bolesti.
4. LEŠNICI
Šaka lešnika sadrži približno:
– 176 kcal
– 9 g masti
– 6 g proteina
– 6 g ugljenih hidrata
– 3.5 g vlakana
– 37% PDU vitamina E
– 20% PDU magnezijuma
Kao i ostali orašasti plodovi, tako i lešnici smanjuju rizik za nastanak kardiovaskularnih bolesti. Snižavaju nivo LDL holesterola i ukupnih triglicerida u krvi.
5. KIKIRIKI
Ako smo precizni, kiriki ne spada pod orašaste plodove, nego u grupu mahunarki. Iako ih zbog njihovog sastava, sličnog orašastim plodovima, svejedno uvrštavamo u orašaste plodove.
Šaka suvo pečenog kikirikija sadrži približno:
– 185 kcal
– 17 g masti
– 6 g proteina
– 5 g ugljenih hidrata
– 3 g vlakana
– 21% PDU vitamina E
– 11% PDU magnezija
Istraživanje, koje je obuhvatilo 120.000 ljudi, je pokazalo manji mortalitet kod ljudi koji su konzumirali kikiriki. Također i kikiriki snižava rizik za nastanak kardiovaskularnih bolesti.
Zaključak:
Orašasti plodovi su jedna od najboljih grickalica koje si možete priušitit. Treba znati da se pozitivno delovanje orašastih plodova odnosi na one koji nisu industrijsko prerađeni te ne sadrže dodatke. Mnogi orašasti plodovi naime sadrže dodana ulja, so, pojačivače ukusa i konzervanse, zato kupujte i jedite orašaste plodove bez dodataka. Odličan izbor je i namaz od orašastih plodova (kikirija, badema,…), iako i kod njih treba paziti da sadrže najveći postotak orašastih plodova.