Blog

Artritis

Artritis predstavlja zapaljenje jednog ili više zglobova, a ponekad može zahvatiti nervni sistem i kožu. Artritis je termin koji se koristi za nekoliko oboljenja koja zahvataju zglobove a najčešće su to osteoartritis, reumatski artritis, reaktivni artritis, giht i psorijazni artritis.

U ovom članku ćemo govoriti o prva tri tipa artritisa.

Osteoartritis

Osteoartritis je najzastupljeniji tip artritisa i od njega oboljevaju milioni ljudi širom sveta. Za osteoartritis je karakteristično oštećenje hrskavice zglobova koje može biti lokalizovano bilo gde, iako se u većini slučajeva javlja na zglobovima kolena, šaka, na kukovima i kičmi.

Osteoartritis izaziva promene na kostima i vezivnom tkivu i češće je prisutan kod žena.

Do osteoartritisa dolazi usled delovanja nekoliko faktora, a prvi od njih je starenje. Gojaznost nepovoljno utiče na zglobove kojima se hrskavica tanji usled prevelikog pritiska i dovodi do osteoartritisa. On, takođe, može nastati i usled povreda ili konstantnog pritiska na zglobove (npr. kod sportista), ali za pojavu osteoartritisa može biti odgovorno i neko hronično oboljenje, poput šećerne bolesti (dijabetesa).

artritis

Simptomi osteoartritisa se javljaju postepeno i nisu izraženi kao kod ostalih tipova artritisa. Ponekad se može javiti bol u zahvaćenim zglobovima ili sitne koštane izrasline lokalizovane oko zahvaćenog zgloba, koje se mogu napipati ispod kože.

Reumatoidni artritis

Reumatoidni artritis je hronično autoimuno oboljenje koje se, za razliku od osteoartritisa, ogleda u oštećenjima sinovijalne membrane (membrane koja oblaže unutrašnjost zgloba). Direktna posledica ovog procesa je propadanje zglobne hrskavice, zglobnih površina kostiju i ostalih struktura zgloba. To za posledicu ima bolove, deformaciju, ukočenost, i poremećaj funkcije zahvaćenog zgloba.

Reumatoidni artritis prvo zahvata manje zglobove (prste, šake ili stopala) ali, kako bolest napreduje, širi se i na zglobove ruku, gležnjeve, laktove, kukove i ramena. Nažalost, ovaj tip artritisa neretko izaziva i tegobe koje nisu lokalizovane samo u zglobovima. Usled ovog oboljenja mogu stradati i organi poput srca, pluća, bubrega, pljuvačnih žlezda, krvnih sudova i sl.

Simptomi reumatoidnog artritisa su oticanje zahvaćenih zglobova koji su obično i topli na dodir, kao i ukočenost u zglobu (naročito nakon fizičke aktivnosti).

Reaktivni artritis (Reiterov sindrom)

Kao što i sam naziv sugeriše, reaktivni artritis se javlja kao reakcija na određeni proces u organizmu a najčešće je to infekcija koja se nalazi u gastrointestinalnom traktu, genitalnom traktu ili urinarnom traktu.

Digestivne i urogenitalne infekcije se mogu proširiti na zglobove kolena, gležnjeve i stopala ali mogu dovesti i do pojave konjuktivitisa i promena na koži i sluzokoži.

Najučestaliji izazivači infekcija koje dovode do reaktivnog artritisa su mikoplazma, hlamidija ili gonokoke.

Simptomi reaktivnog artritisa obično postaju izraženi između prve i četvrte nedelje nakon nastanka infekcije. Tom prilikom se javljaju bol i otok kolena, gležnjeva i stopala, bol i peckanje pri mokrenju, osipi na petama i dlanovima i bol u donjem delu leđa, naročito u toku jutarnjih ili večernjih časova.

Za još korisnih i zanimljivih saveta, posetite našu stranicu ovde.