Blog

Hormon rasta

Hormon rasta prirodno se proizvodi u hipofizi i igra vitalnu ulogu u regeneraciji ćelija. Kada se luči hormon rasta ostaje aktivan u krvotoku nekoliko minuta, što omogućava dovoljno vremena da ga jetra pretvori u faktore rasta, a najvažniji je faktor rasta poput insulina, koji ima svojstva promovisanja rasta na svaku ćeliju u telu.

Upotreba hormona rasta

Do sredine 80-tih godina, terapija hormona rasta propisivana je samo za lečenje dece sa ozbiljnim nedostatkom hormona rasta. Danas se, međutim, terapija hormonom rasta koristi ne samo za lečenje dece, već i odraslih.

Jedan od osnovnih uzorka ometenosti u rastu i razvoju jeste upravo nedostatak hormona rasta. Međutim, to nije jedini problem. Mnogi drugi uslovi i bolesti su povezane sa usporenim rastom. Rast može biti ometen kod dece sa hroničnom bubrežnom bolešću, ili kao rezultat anomalija hromozoma, kao kod Tarnerovog sindroma. Adekvatnom terapijom deca sa ometenim rastom mogu da dostignu visinu u odraslom dobu, koja je bolja od one predviđene pre otpočinjanja tretmana. Devedesetih godina došlo je do još jednog bitnog saznanja. Utvrđeno je da hormon rasta igra veoma važnu metaboličku ulogu i u odraslom dobu, dugo vremena nakon završetka linearnog rasta. Stoga, on može pomoći odraslima sa nedostatkom istog da se vrate u normalan život uklanjanjem metaboličkog disbalansa.

hormon rasta

Šta je događa ako imate previše hormona rasta

Kod odraslih, višak hormona rasta dovodi do stanja koje se zove akromegalija, gde se obolelima znoje dlanovi i stopala i dolazi do promena u licu. Oboleli imaju proširenje organa i ozbiljne poremećaje funkcije kao što su visok krvni pritisak, dijabetes i bolest srca. Preko 99% slučajeva viška hormona rasta dovode do benignih tumora hipofize, što proizvodi hormon rasta. Oboljenje je češće kod ljudi srednjih godina kada je rast tela u potpunosti razvije, tako da individue ne mogu da dobiju na visini.

Za još korisnih i zanimljivih saveta i priča, posetite našu stranicu ovde.