Blog

Steroidi

Steroidi su veštačka verzija hemikalija, poznatih kao hormoni, koji se prirodno proizvode u ljudskom telu. Steroidi su dizajnirani da deluju poput ovih hormona kako bi smanjili upale.

Poznati su i kao kortikosteroidi, a razlikuju se od anaobličkih steroida koje koriste bodibilderi i sportisti.

Steroidi neće izlečiti Vaše stanje, ali vrlo su dobri u smanjenu upale i ublažiće simptome kao što su otok, bol, ukočenost… Obično je zapaljenje prirodna reakcija tela na infekciju ili bakteriju. Vaš imunološki sistem proizvodi dodatnu tečnost za borbu protiv infekcija ili bakterija, što uzrokuje oticanje, crvenilo i toplotu u pogodjenom području.

U nekim uslovima, kao što je reumatoidni artritis, imuni sistem greškom proizvodi zapaljenje u zglobovima ili drugim delovima tela, što može prouzrokovati trajna oštećenja ako se ne leči. Steroidi se mogu koristiti za smanjenje ove imune reakcije.

Kako se koriste steroidi

Steroidi se uzimaju na različite načine, a doziranje može varirati u zavisnosti od Vašeg stanja. Unećete najmanju moguću dozu u najkraćem mogućem orku kako biste smanjili rizik od neželjenih efekata. Ukoliko se steroidne tablete uzimaju više od nekolko dana, one mogu izazvati neželjene efekte.

Neželjeni efekti i rizici korišćenja steroida

Kao i kod svih lekova, neki ljudi će imati neželjene efekte. To je verovatno ako ste uzimali veliku dozu ili ako dugo uzimate steroide.

steroidi

Lečenje steroidima može prouzrokovati promene u raspoloženju. Dugotrajno uzimanje steroida može povećati verovatnoću zaraze. Takodje dugotrajno uzimanje steroida može dovesti do slabljenja mišića i povremeno može uticati na menstruaciju kod žena.

Steroidi ponekad mogu uticati na dijatebes, visok krvni pritisak ili epilepsiju. Pored svega navedenog steroidi mogu uticati na oči, pogoršavanjem glaukoma ili izazivanjem katarakte. Takodje mogu izazvati problem sa Vašim očima poznat kao serozna horioretinopatija , što se dešava kada se tečnost sakuplja u delu oka.

Ponekad steroidi mogu izazvati još jedno stanje poznato kao Cushingov sindrom. To može prouzrokovati stanjivanje kože, strije…

Zato je neophodno pre konzumiranje bilo kog leka da se posavetujete sa Vašim lekarom.

Za još korisnih i zanimljivih saveta, posetite našu stranicu ovde.