Blog

Wim Hof disanje

Jedan od najboljih načina kontrolisanja svog imunog sistema, kao i vegatativnog nervnog sistema predstavlja takozvano Wim Hof disanje. On smatra da korišćenje tri tehnike možete pomoći sebi u održavanju zdravlja i vitalnosti organizma, boljem podnošenju stresa, hladnoće i toplote, kao i boljoj otpornosti na bolesti. Te tehnike su:

  • Svesno disanje
  • Terapija hladnom vodom
  • Niz vežbi i istezanja

Wim Hof disanje je najbitniji metod od gore navedenih. Naime, Wim smatra da je način na koji dišemo jedan od bitnijih faktora kako se osećamo, koliko smo često bolesni, kako se borimo sa stresom i kako regulišemo biohemijske funkcije u organizmu.

Svesno disanje – diše se na usta, ideja je da se telo što više ispuni kiseonikm. Diše se stomakom, što svesnije je moguće. Izdisaj nije do kraja, već samo da se opustimo. I tako 20-30 puta (koliko možete). Nakon prve serije prestajemo sa disanjem ibez vazduha u plućima neko vreme pratimo šta se dešava u našem telu. Kakve senzacije se pojavljuju, itd… Kada osetimo da je potrebno da udahnemo ponovo, udahnemo čitavim bićem, stegnemo mišiće i zadržavamo tako nekih 10-15 sekundi. To je jedna serija, a potrebno je uraditi do dve-tri serije.

Nakon disanja možete raditi sklekove, čučnjeve, trbušnjake, zgibove, kao i druge vežbe zagrevanja, i završiti sa par vežbi istezanja. Na ovaj način dodatno poboljšavate cirkulaciju tih mišića, a pošto je krv izuzetno oksigenisana nako vežbe disanja, iskoristite taj trenutak da se pozabavite sa povredama, upalama i bolnim tačkama.

wim Hof disanje

Odmah nakon disanja i istezanja, uskočite u hladan tuš ili kupku postepeno hladeći delove tela, kvaseći prvo stopala, pa noge, ruke, telo i na kraju glavu. Prvih par tuširanja budite izloženi hladnom vodom do 30 sekundi, kasnije možete produžavati.  Hladne kupke praktikujte 1-3 puta nedeljno, ne duže od 10 minuta na početku. Kasnije možete produžavati vreme ili smanjiti temperaturu vode.

Za još korisnih i zanimljivih saveta, posetite našu stranicu ovde.