Blog

Upala mišića

upala mišića

Upala mišića, još poznatija i pod nazivom „muskulfiber“, manifestuje se kao osećaj bola u mišićima koji su bili aktivni tokom fizičkog napora otprilike dan do dva po njegovom završetku. Osim bola, upala mišića se manifestuje kroz zategnutost i krutost mišića pa se zbog toga na nju gleda kao nešto negativno, dok je ona upravo suprotno – sasvim obična i normalna pojava kada se mišići podvrgnu treningu odgovarajućeg inteziteta i trajanja.

Svaki intezivni mišićni rad dovodi do stvaranja i nakupljanja mlečne kiseline. Naučnici su otkrili da mlečna kiselina igra glavnu ulogu u stvaranju energije tokom vežbanja. Dakle, mlečnu kiselinu ne treba gledati kao neprijatelja ogranima, već naprotiv, ona obezbedjuje gorivo za mnogo tkiva i pomaže u iskorišćavanju ugljenih hidrata.

Da li je upala mišića dobra?

Naime, činjenica jeste da svi pre ili kasnije (ako govorimo o vežbanju u teretanama i drugim sporstkim objektima) prodju kroz upalu mišića. Pogotovo ako je reč o početnicima. I to je potpuno normalna i prirodna stvar. Kada prvi put krenete da vežbate na traci, podižete tegove ili radite manje zahtevne vežbe na vratilu ili pek-dek mašini, nećete moći da izbegnete bolove. Na taj način, upala mišića označava proces koji se povezuje sa rastom ili oporavkom odredjene grupe mišića.

upala mišića

Upala mišića je zapravo odbrambena reakcija organizma na postepeno ili naglo oštećenje nekog dela tela, pa se na taj način ono štiti od spoljnih i unutrašnjih pojava i procesa (nadiranje bakterija, korišćenje hemikalija i aditiva u ishrani, poremećaja metabolizma i imuniteta).

Kako se leči upala mišića?

Upala mišića se može lečiti lekovima kao što su andol, paracetamol i slični alergeni, ali to se preporučuje samo i isključivo ako imate neki bitan posao, gde morate da se ponašate kao da je sve u redu. Uvek je bolje prirodnim putem da rešite upalu mišića. Kažu da je najbolji prirodni alergen djumbir! Pored djumbira, odličan izbor su i trešnje, ananas, papaja, jabuke i orasi.

upala mišića

Ono što je najbitnije i što se najviše preporučuje, što ima siguran efekat kod sprečavanje upale mišića jeste istezanje i ponovo trening!

Za još korisnih i zanimljivih saveta, posetite našu stranicu.