Blog

Bodybuilding

bodybilding

Bodybuilding je proces maksimizacije mišićne hipertrofije (mišićnog rasta) kroz kombinaciju treninga opterećenja (treninga sa bučicama), adekvatnog kalorijskog unosa hrane i odmora. To su najvažnije komponente za bodybilding. Osoba koja se aktivno bavi ovim sportom naziva se bodybilder.

Kao sport (takmičarski bodybilding), profesionalni bodybilderi izlažu svoja tela pred panelom sudija koji dodeljuju bodove na osnovu njihovog estetskog izgleda. Na takmičenju je bitan sklad tela, ocenjuje se čista separacija mišića. Ocenjuje se tamičareva mišićna simetrija, vaskularitet, ton kože, poziranje, odabir muzike, ponašanje itd.

Razlika izmedju bodybilding-a i powerliftinga

Bodybilding je sistem za izgradnju skladnog reljefnog tela povečanjem mišićne mase sa jedne strane i smanjenjem postotka masti sa druge. Dok je powerlifting sport čiji je cilj povećanje snage kod sportiste.

bodybilding

Takmičarksi bodybilding uključuje pokazivanje mišića u posebnim pozama, gde sudija ocenjuje sportistu prema gore navedenim kriterijuma. Takmiče se po kategorijama (težina, godinama, visini…) Dok je takmičenje u powerlifting-u potpuno drugačije. Predvidjeno je takmičenje u tri takozvane osnovne vežbe : benč, čučanj, mrtvo dizanje. Zbir težina svih navedenih vežbi odredjuje pobednika. Takodje u svu tu celokupnu razliku ulaze i načini treninranja sportista, ishrana…

Bodybilding za žene

Veliki broj žena se takodje bavi bodybilding-om. Žene mogu da treniraju iste vežbe kao i muškarci, ali pošto obično ne teže maksimalnoj težini, kao muškarci, njima ne treba tako mnogo serija. Tri serije za vežbu je dovoljno. Veoma je bitno da znate da Vaša ishrana kontroliše i veličinu mišića i masne naslage. Veličinu možete smanjiti smanjenjem kalorija. Prvo će nestati salo, onda će se smanjiti sama mišićna masa, pod uslovom da su kalorije mnogo smanjene. U suprotnom, mišićna masa će se povećati (ako naporno trenirate), kada je unošenje hrane povećano, i naravno normalno snabdevanje kalorijama će rezultovati nagomilavanjem sala, što je retko ili nikad poželjno.

bodybilding

Naravno, poštovanje zakonitosti vežbanja, ishrane i odmora, uz adekvatno korišćenje dozvoljenih dodataka ishrana postićićete zavidne rezultate. Time ćete uveliko unaprediti i svoje zdravlje. Ali, to je opet daleko od profesionalnog bodybilding-a.

Za još korisnih i zanimljivih saveta, posetite našu stranicu ovde.