Blog

Kardio

kardio

Kardio

Kardio trening je najefikasniji način za skidanje masnih naslaga, postizanje i održavanje kondicije. Kardio vežbe su neophodne za svaki efikasan program treninga jer podstiču sagorevanje masnoća ali su ujedno dobre i za celokupno zdravlje organizma. Kardio trening podrazumeva bilo koju vrstu ežbanja gde srce dostiže od 60 do 85 posto od maksimalnog broja srčanih otkucaja. Kada srce radi u tom opsegu onda govorimo o kardio ili aerobnom treningu.

Zbog praktičnosti mnogi se odlučuju da kardio i vežbe sa težinama odrade u jednom treningu, ali takodje su u nedoumici kojim redosledom bi trening trebalo da se odvija. Da li prvo da rade kardio, pa onda trening sa tegovima ili obrnuto. Najbolje bi bilo da se odvoje kardio i trening sa tegovima u zasebne dane i u tom slučaju nedoumica ne bi postojala, medjutim zbog već navedene praktičnosti spajanje kardio vežbi i treninga sa opterećenjem, situacija je nešto složenija.

Koliko dugo se radi kardio

Kardio je najbolje vežbati u trajanju od najmanje 20 i maksimalno 45 minuta. Više nije bolje kad govorimo o kardio vežbanju. Nikad ne prelazite 45 minuta kardio vežbanja, budući da se nakon 45 minuta povećava nivo hormona kortizola pa postoji rizik da počne gubitak mišićnog tkiva i zaštitnih masti.

kardio

Najbolji efekti smanjenja masnih naslaga postižu se trčanjem na oko 70% maksimalnog pulsa. Maksmiani puls možete izračunati tako što ćete od 220 oduzeti Vaše godine i taj broj pomnožiti sa 0.7.

Izbor kardio vežbe

Izbor same vežbe nije toliko bitan, sve daju slučan efekat, razlika je samo po količini topljlenja kalorija po jedinici vremena. Najbolja kardio vežba je ona koja Vam najviše odgovara i koju možete konstantno da izvodite, a da Vam ne dosadi.

kardio

Dakle, bilo da je izbor pao na trčanje, trčanje na traci, bicikl, plivanje, rolere, jogu.. suština je u konstanti i neodustajanju.

Ukoliko želite da pročitate još zanimljivih i korisnih blogova, posetite našu stranicu ovde.