Blog

Pripreme za maraton

Razmišljate o tome da prvi put trčite maraton, ali niste sigurni odakle da počnete? To je uobičajeno osećanje. Učešće na prvom maratonu je jedinstveno iskustvo, bilo da to radite zbog bolje fizičke kondicije, samog izazova ili mogućnosti da za svoju omiljenu dobrotvornu organizaciju prikupite preko potrebni novac. Međutim, pomisao na stazu dugu oko 42 kilometra može da obeshrabri – naročito ako ste početnik.

Maraton je dugoprugaška disciplina, koja se trči na putevima – ulicama u dužini od 42 kilometra i 195 metara. Standardizovan je na pomenutu dužinu 1921. godine. Maraton je olimpijska disciplina. Naziv maraton potiče iz stare Grčke, po predanju, grčki vojnik Filipides trčao je da Atinjanima prenese vest o pobedi na maratonskom polju. Povećava se broj gradova koji organizuju maratone širom sveta, a raste i broj takmičara. Najveći deo njih su rekreativci atletičari, koji ne trče za slavu i novac, već radi postizanja sopstvenog zadovoljstva ispunjavanjem jednog tako velikog cilja.

Pripreme za maraton nisu jednostavne, traju nekoliko meseci (5-7) i za cilj imaju da se trkač posepeno utrenira da može da izdrži toliki napor.

Ako ste novi u trčanju, distance od 10km će Vam se činiti itekako velikom i teškom. Medjutim, neka Vam 10km bude cilj, te trenirajte svake nedelje kako biste došli do te distance. Nakon toga, pokušajte istčati tih 10km što većom brzinom. U slučaju da ste iskusni maratonac, isto važi i za Vas. Probajte oboriti svoj rekord na 10km, te na taj način poboljšajte svoju brzinu.

Intervalni trening je odličan način da poboljšate svoju brzinu. Počnite trening tako što ćete se zagrejati i lagano trčati 10-ak minuta. Potom, mereći vreme trčite jedan minut maksimalnom brzinom, ta dva minuta hodajte ili lagano džogirajte.

Pored svega ovoga neophodna Vam je dobra oprema za maraton. Patika treba da Vam bude taman oko pete i stopala, uz malo prostora za pomeranje prstiju. Na prvom mestu treba da bude udobnost!

Za još korisnih i zanimljivih saveta, posetite našu stranicu ovde.