Blog

Trbušnjaci

Trbušnjaci su vežba za jačanje snage trbušnih mišića. Postoje razne varijante izvođenja vežbi trbušnjaka kao i grupacije koje se pogađaju. Za savršen stomak se ne mogu raditi samo trbušnjaci već pored toga mora se regulisati ishrana kao i dodati kardio trening radi smanjenja masnoće tela što dozvoljava stomačnim mišićima da buu vidljivi.

Trbušnjaci su odlični za oblikovanje više mišića odjednom. Rade i na stomaku i na ledjima, nogama, bokovima i vratu. Takodje, efikasna su vežba za bolje držanje. Najveći problem kao i kod svake vežbe jeste izvodjenje te vežbe, pošto sa nepravilnim izvodjenjem može doći do povreda.

Zašto Vam se ne vide trbušnjaci?

Postoji veliki broj faktora zašto Vam se ne vide trbušnjaci . Jedan od najvažnijih kao i što smo gore naveli je sama ishrana.

Neophodno je povećati unos proteina i aminokiselika u Vašu ishranu. Takodje je veoma važno da smanjite malo ugnjene hidrate, pošto velikim unosom ugnjenih hidrata Vi stvarate masne naslage koje Vam ne mogu pomoći u izgradnji trbušnjaka . Neke od glavnih izvora hidrata bi trebalo da Vam budu namirnice kao što su : krompir, pasta, povrće… Unos hidrata ne treba biti veći od dva do tri grama po kilogramu telesne težine.

trbušnjaci

Da li treba raditi dosta trbušnjaka?

Ne treba raditi trbušnjake do iznemoglosti, s obzirom da je Vaš glavni neprijatelj masnoća (masne naslage). Zato se treba posvetiti gubljenju masti, a to se može uraditi kombinacijom dizanja tegovi i visoko-intezivnih treninga. Pored samog topljenja masti Vi jačate mišiće, takodje ubrzavate rad metabolizma narednih 39 sati.

Budite hidrirani

Voda je apsolutno ključna za svaki aspekt zdravlja. Ona igra ulogu u svemu, od uklanjanja štetnih materija do regulacije temperature tela. Ako se dobro hidrirate, takođe možete poboljšati metabolizam i sagoreti više masti na stomaku.

Potrebe za vodom mogu da variraju u zavisnosti od različitih faktora, uključujući starost, telesnu težinu i nivo aktivnosti. Međutim, vecína istraživanja preporučuje da se pije oko 1-2 litre vode dnevno.

Za još korisnih i zanimljivih saveta, posetite našu stranicu ovde.